Αρχιτεκτονική Κατοικιών. Διακόσμηση Εσωτερικού Χώρου. Ανακαίνιση Σπιτιού. Εσωτερικός Σχεδιασμός Διαμερίσματος. Φωτορεαλισμός.

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Τρισδιάστατο Μοντέλο - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Τρισδιάστατο Μοντέλο - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Τρισδιάστατο Μοντέλο - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Τρισδιάστατο Μοντέλο - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Τρισδιάστατο Μοντέλο - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Τοπογραφικό - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Κάτοψη - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Κάτοψη - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Κάτοψη - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Τομή - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Τομή - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Όψη - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Όψη - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Όψη - www.pzarch.gr
Μονοκατοικία 178 τμ στη Βάρη Αττικής, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Όψη - www.pzarch.gr

Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά το σχεδιασμό μίας διώροφης μονοκατοικίας επιφάνειας 178,4 τετραγωνικών μέτρων, στη Βάρη Αττικής. Η κατοικία διαθέτει εσωτερική σκάλα και ανελκυστήρα. Το οικόπεδο μέσα στο οποίο τοποθετείται η κατοικία, είναι γωνιακό με νότιο προσανατολισμό. Στη δυτική πλευρά συνορεύει με την οδό Παπαφώτη, ενώ προς το νότο συνορεύει με πεζόδρομο, ο οποίος είναι ακόμα αχάρακτος. Στις υπόλοιπες πλευρές, το οικόπεδο γειτνιάζει με αδόμητα οικόπεδα.

 

Η κατοικία χωροθετείται με τέτοιον τρόπο, ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό ο ευνοϊκός νότιος προσανατολισμός του οικοπέδου. Το κτίριο τοποθετείται κατά μήκος του άξονα δύση-ανατολή. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα υπνοδωμάτια, όπως και οι κοινόχρηστοι χώροι του σπιτιού, στρέφονται προς το νότο και αξιοποιούν το βέλτιστο προσανατολισμό. Παράλληλα, το κτίριο τοποθετείται σε υποχώρηση από την οδό Παπαφώτη και σε άμεση γειτνίαση με το ανατολικό όριο του οικοπέδου, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα όριο, μία αναγκαία απόσταση από το δρόμο στα δυτικά. Επιπλέον, η περίφραξη περιμετρικά με τοίχο δημιουργεί ακόμα ένα όριο από το δρόμο και τα όμορα οικόπεδα.

 

Η είσοδος στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας γίνεται δυτικά από την οδό Παπαφώτη, με την κατάλληλη διαμόρφωση αυλόπορτας και γκαραζόπορτας. Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου προβλέπεται υπαίθριος χώρος στάθμευσης για δύο αυτοκίνητα. Ο ακάλυπτος χώρος κατά το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει χωρίς επίστρωση και προβλέπεται φύτευση με δέντρα και θάμνους. Όπου κρίνεται απαραίτητο, ο περιβάλλων χώρος καλύπτεται με επίστρωση. Στον ακάλυπτο χώρο, στο νοτιότερο τμήμα του οικοπέδου και κατά μήκος της πλευράς που γειτνιάζει με τον πεζόδρομο, προτείνεται η δημιουργία πισίνας, σαν συνέχεια των χώρων διημέρευσης και της βεράντας στο ισόγειο.

 

Η είσοδος στην κατοικία γίνεται επίσης από τη δυτική πλευρά. Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, το ισόγειο και τον όροφο. Στο ισόγειο επίπεδο βρίσκονται το καθιστικό και η τραπεζαρία, αλλά και ένα υπνοδωμάτιο, μαζί με τους αντίστοιχους χώρους για την υποστήριξή τους. Τα δωμάτια στο ισόγειο βλέπουν προς το νότο σε μία μεγάλη βεράντα, η οποία αποτελεί ζωτικό χώρο και προέκταση του εσωτερικού χώρου καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και στην πισίνα. Στον όροφο φιλοξενούνται τρία υπνοδωμάτια με τους αντίστοιχους χώρους υγιεινής. Όλα τα υπνοδωμάτια στον όροφο βλέπουν σε κοινό εξώστη, ενώ το κύριο υπνοδωμάτιο βλέπει και σε ένα μικρότερο πιο ιδιωτικό εξώστη προς τα δυτικά, πάνω ακριβώς από την πόρτα εισόδου, δημιουργώντας έτσι ένα προστέγασμα. Οι εξώστες παρέχουν τη δυνατότητα θέας και εποπτείας του ακάλυπτου χώρου.

 

Η χωροθέτηση των δωματίων της κατοικίας μπορούμε να πούμε ότι οργανώνεται σε δύο βασικές επιμήκεις ζώνες, μία νότια και μία βόρεια, οι οποίες διαχωρίζονται από ένα διάδρομο ο οποίος τρέχει κατά μήκος του κτιρίου. Οι βοηθητικοί ή υπηρετούντες χώροι, όπως η κουζίνα, τα λουτρά, το μηχανοστάσιο, η ιματιοθήκη, καθώς και οι χώροι κίνησης (κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρας, διάδρομος) τοποθετούνται κατά μήκος της βορινής πλευράς του κτιρίου, λόγω των ελάχιστων απαιτήσεών τους σε φυσικό φως.

 

Στη νότια όψη του κτιρίου τοποθετούνται μεγάλες μπαλκονόπορτες, ενώ αντίθετα στη βόρεια πλευρά τα ανοίγματα έχουν τις ελάχιστες δυνατές διαστάσεις. Η τοποθέτηση μεγάλων νότιων και μικρών βόρειων ανοιγμάτων, σε συνδυασμό και αντικριστά, διευκολύνει τον αερισμό και δροσισμό του κτιρίου κατά τους θερινούς μήνες. Τα μεγάλα ανοίγματα προς το νότο εξασφαλίζουν βέλτιστο ηλιασμό των χώρων διημέρευσης όλο το χρόνο.

 

Για την κατασκευή της κατοικίας προτείνεται η χρήση ξύλινης προκατασκευασμένης εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας, καθώς και η χρήση ξύλινης προκατασκευασμένης πλάκας για τον όροφο και το δώμα. Η προκατασκευασμένη τοιχοποιία εδράζεται πάνω σε μία ενιαία πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

Βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπήρξαν η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ευνοϊκού νότιου προσανατολισμού του οικοπέδου, η κάλυψη των απαιτούμενων λειτουργικών αναγκών στις ελάχιστες διαστάσεις, η χρήση των ελάχιστων μορφολογικών μέσων, η ορθολογική χρήση ανοιγμάτων, η τυποποίηση των διαστάσεων και η επανάληψη δομικών στοιχείων. Σαν γενική αρχή, η σχεδιαστική πρόταση προσπαθεί με κάθε τρόπο να δώσει στο σπίτι μία απλή μορφή που να διευκολύνει τη γρήγορη και οικονομική κατασκευή του. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που προτείνεται η προκατασκευή ως μέθοδος κατασκευής για το νέο κτίριο.

 

Η επιλογή επίπεδου δώματος, αντί μίας κεκλιμένης στέγης, έχει στόχο να ενισχύσει την ιδέα της απλής μορφής, προσδίδοντας στο κτίριο γεωμετρική καθαρότητα και μοντέρνα αισθητική.

 

Αρχιτέκτονας: Παναγιώτης Ζάκκας

Συνολικό Εμβαδόν: 178,40 τμ

Τοποθεσία: Βάρη, Αττική

Χρόνος Μελέτης: 2019

 

Εγγραφείτε και λάβετε ενημερώσεις για νέα έργα!

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ